Jadłospis wg Ewy Chodakowskiej z modyfikacjami Agnieszki
ŚNIADANIE
Omlet z warzywami
Składniki:
2 jajka (100g)
Czerwona papryka ( 50g)
Pół małej róży brokułu ( 50g)
1,5 łyżki kukurydzy (20g)
Łyżka oliwy (10g)
Wykonanie:
Wbij jajka do miseczki, mieszaj je do uzyskania jednolitej
konsystencji. Papryke czerwona pokrój w drobna kostke, różę brokułu podziel na
mniejsze różyczki. Do jajek dodaj paprykę, brokuły, kukurydze. Rozgrzej olej na
patelni, wylej na nia powstała masę, poczekaj aż się zetnie. Gdy spód będzie
juz usmażony, złóż omlet na pół i smaż przez chwilę na każdej ze stron.
PRZEKĄSKA
Twarożek z owocami:
5 łyżek chudego sera twarogowego,
Owoce sezonowe (np. Jabłko)
Cynamon do smaku
OBIAD
Pierś z kurczaka w ziołach
Składniki:
150g piersi z kurczaka
30ml oliwy z oliwek
Rozmaryn, tymianek
40g ciemnego ryżu
Sól, pieprz
150g mieszanki warzyw na patelnie
Wykonanie:
Pierś zamarynuj w oliwie, rozmarynie, tymianku z solą i
pieprzem, zostaw na 3 godizny w lodówce. Następnie piecz ją w temp. 170 stopni
do zarumienienia (około 30-40 minut). Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Do
tego podaj warzywa na patelnie.
PRZEKĄSKA
Jabłko
3 wafle ryżowe z dżemem niskosłodzonym.
KOLACJA
Sałatka z selera naciowego, pomidora, plastra sera białego,
szczybiorku, sosu winegret. Podawać z grzanką
Agnieszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz