FiT

FiT

czwartek, 26 marca 2015

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z cytrynową masą twarogową
4 duże marchewki (ok. 400g)
4 łyżki płatków owsianych górskich, zmielonych na mąkę
3 łyżki zmielonych na mąkę orzechów
2 łyżki mąki pełnoziarnistej razowej (płaskie)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 mały banan
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
2 garście zmielonej suszonej żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Masa:
Twarożek delikatny Prezident, stevia, sok z pół cytryny i skórki cytryny

Żółtka oddzielić od białek, zmiksować, dodając miód i rozgniecionego banana. Dodać zmielone płatki, orzechy i mąkę, zmiksować, dodać olej, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać marchewkę startą na drobnych oczkach i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 60 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz