Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją
z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa
zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych
m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu.
Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie
naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Medycyna ludowa
zaleca, żeby przy wiosennym zmęczeniu pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżo
zerwanych pokrzyw. Kurację tę warto stosować również latem, a zimą dobrze jest
popijać herbatkę przyrządzoną z pokrzywy suszonej. Taki napar - ziele zalane
wrzątkiem i pozostawione przez kwadrans pod przykryciem - pomaga walczyć ze
stresem. W połączeniu z innymi ziołami działa nawet wtedy, gdy mamy...
pokrzywkę (objawy uczulenia).
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków
niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści
zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.
Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne,
niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Przeciwdziała
zatrzymywaniu płynów w organizmie.
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy
do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte
oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie
wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Częste picie pokrzywowej
herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale
to na razie teoria).
Co zawiera pokrzywa
makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę,
żelazo, potas, jod, krzem i sód;
witaminy: A, K, B2, C;
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy
organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole
mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy,
fitosterole, flawonoidy.
Pokrzywa jest zdrowa
W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać
preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co
przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych
surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim
stopniu także ciśnienie tętnicze.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się
przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni,
czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych
mięśni. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy
ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i
poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy,
przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.
Polecamy pić ją dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Jeżeli
wystąpi złe samopoczucie tj np bóle głowy, osłabienie natychmiast odstawić,
pokrzywa może silnie odwodnić.
poradnik zdrowie
poradnik zdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz