FiT

FiT

środa, 15 kwietnia 2015

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy
Spód:
150g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki miodu
60g masła
Masa:
500g mielonego chudego twarogu
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
Pół szklanki cukru
7 łyżeczek żelatyny
Pół laski wanilii
Masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać i lekko docisnąć.
Przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Dodać ziarenka wanilii, jogurt z żelatyna i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowany spód, schładzać w lodówce aż zastygnie.
Przed podaniem można udekorować rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladą.
Porcji 12, każda po 190 kcal.

1 komentarz: